Treningsgrupper i Ringerike Friidrettsklubb

Ringerike Friidrettsklubb er en breddeidrettsklubb som har plass, og ønsker å gi plass til alle som har lyst å delta, på tvers av alder og kjønn.

Våre grupper:

De yngste (rekruttene) opp til og med 10-11 år trener sammen som en stor gruppe.

Her har vi ingen spesialisering og de fleste aktiviteter foregår som lek. Fokus legges på å skape trivsel, godt samvær og tilhørighet. Filosofien er at med trivsel kommer nysgjerrighet og lyst på mestring. Gjennom sesongen blir rekruttene gradvist introdusert til de mest vanlige løpsøvelser som 60 m og 200 m, stafett og kanskje 600 m om det er noen som liker å løpe «langt».

For de yngste er 600 m den lengste distansen på nesten alle stevner frem til 12-årsklassen.

Det kastes, på ulike måter, med ulike elementer, som ball, ertepose, og minispyd, der fokus primært er på presisjon mestring og kontroll. Balanse, koordinasjon og kroppskontroll er nøkkelord. Vi tenker: «Range of motion, speed of limbs – in balance».

Rekruttene blir introdusert til hoppøvelsene høyde og lengde samt ballkast og kulestøt.

Vi opplever at rekruttene trives veldig bra når de får lov å leke;)

Ansvarlig for rekruttene er da aktive ungdomsutøvere i klubben.

De eldste (alle som føler seg 12 år og derover) deles ofte opp i flere mindre grupper alt etter interesse og spesialisering. Det er ikke slik at man «tilhører» en gruppe på noe tidspunkt:

Breddegruppa ledes og trenes av Nils Julius Olsen (f. 1958) og har fokus på variert trening, slik at utøverne kan prøve alle friidrettsøvelsene med kyndig feedback.

Gruppen består av både barn og voksne, og er samtidig en glimrende arena for foreldre og andre voksne som merker tidsklemma og har lyst å komme seg i bedre form uten forpliktelser. Her er det både trening, lek og kvalitetstid på en gang.

Løpegruppa er forholdvis selvstyrende, med veiledes nå av av Stephan Knestang, foreldre og eksterne hjelpere.

På treningssamlingene fokuseres det først og fremmest på intervaller, motbakkeløp, smidighet og spenstøvelser.  Det løpes først og fremst i eget tempo på mindre områder, noe som betyr at vi har løpere på 11 år i samme gruppe med løpere i førtiårene. Det forventes dog at utøverne legger en del treningsaktivitet utenfor faste treningstider.

De meste ivrige deltar på større samlinger på krets og nasjonalt nivå.

Trener Stephan Knestang var RFIK utøver som ungdom og har utdannet seg til personlig trener (PT) og har friidrettens trener 1 og trener 2 utdannelse. Stephan fortsetter nå trenerutdannelsen med  trener 3 kursus (toppidrettstrener). I tillegg er Stephan landslagstrener i for paraidrettsutøvere i grenen framerunning.

Sprintgruppa ledes og trenes av Nickolass Jensen med hjelp fra Valentin Jensen . Her fokuseres mye på spenst, eksplosivitet, koordinasjon og tekniske øvelser.

Nickolass er delvis aktiv veteranutøver, som etter 25 års pause har vært blant Norges tøffeste i klassen over 45 år innen spyd, høyde og sprint de siste par år. Nickolass bygger også videre på trenerutdannelsen sin og har mange seminarer og trenerkursustimer bak seg.

Valentin var i 2022 Norges raskeste gutt under 18 år og innehaver av Buskerud kretsrekord på 100 m. Han er også landslagsutøver og har vært i semifinalen på U18 EM i Israel.

Hos de yngste utøvere er det fokus på variasjon og morsomme øvelser der korrekt utførsel er viktigere enn stor styrke eller spenst. For å få mest utbytte av spenst og styrke må teknikken er på plass først.

Høyintensive drag på maks kapasitet gjennomføres under trening med varierende lengde, som oftest under 30 sekunder per økt med flere minutters pause.

Det vil forekomme en del korte motbakkeøkter.

Kastgruppa trenes av Terje Kristoffersen

Her er fokus på styrke, hurtighet, smidighet og tekniske kastøvelser. Det trenes med medisinball, amerikansk fotball, 400 gr ball, 600 gr ball, 800 gr ball, spyd og diskos.

Bli kjent med friidrettens utviklingsmodell

Opp til 12 år:

Friidrett utviklingsmodell opp til 12 år

Friidrett utviklingsmodell 23+ aå
For nye friidrettsforeldre: Last ned og les Friidrettens håndbok for barn og ungdom – En veileder for trenere, ledere, utøvere, dommere og foreldre